10+2 tipp kezdőknek a zero waste életmódhoz

2020.05.24.

10+2 tipp kezdőknek a zero waste életmódhoz

10+2 tippet szeretnék veled megosztani,hogyan tudsz szinte nulla forintból , egyszerűen, macera nélkül a hulladékmentes, egészséges életmód irányába elmozdulni.


1.Ne akarj rögtön mindenen változtatni.Lassan,fokozatosan haladj.Ne dobáld ki fél lakást,keresve a környezetbarát megfelelőjét.Amit tudsz használj fel,ha már elhasználódott,akkor keress zero waste alternatívát.


2.Ne vásárolj csomagolt gyümölcsöt,zöldséget.Ha teheted menj piacra, támogasd a helyi termelőket.


3.Piacon , szupermarketben ne kérj nejlonzacskót.A gyümölcsöket és zöldségeket szedd pamut vászonzsákba.A minőségi vászonzsákokat évekig újrahasználhatod, így éves szinten több száz műanyag zacskóra mondasznemet.


4.Ha elfogy otthon a tisztítószer,próbálj otthon készíteni. Számtalan egészségre nem veszélyes,filléres receptet találsz a neten.


5.Méhviaszos csomagoló fantasztikus alternatívája az alufóliának vagy folpacknak. Csomagolj bele tízórai,uzsonnát.Gyümölcsöt,zöldséget,péksüteményt.A kenyér is tovább friss marad méhviaszos kendőben.Rengeteg felhasználási lehetősége van ,és akár otthon is elkészítheted a sajátod.


6.Ne menj a sarokra is kocsival.Ha teheted sétálj,bicajozz,rollerezz,görkorizz.Az egészséged is meghálálja.


7.Ne vásárolj ásványvizet.Ha mindenképpen ragaszkodsz hozzá,akkor válassz nagy 2-5 literes kiszereléseket,amelyekből egy kulcsba vagy üveg kancsóba tudsz tölteni.


8.Ha van a környékeden csomagolásmentes bolt látogass el.Vidd magaddal a vászonzsákod,befőttes üveged, méhviaszos kendőd.


9.Próbáld ki a bambusz fogkefét.A fogkefét 1-2 havonta javasolt cserélni,ennek "köszönhetően" évente több millió tonna fogkefe végzi a hulladéklerakókban.A bambusz fogkefe biológiailag lebomlik és tapasztalatom szerint a fogaknak,ínynek is természetesebb érzés.


10.Írj bevásárlólistát!Csak azt vedd meg,melyre feltétlen szükséged van.Kerüld az impulzusvásárlásokat. 

10+1.Csökkentsd a rezsi fogyasztásod:Kapcsold le a villanyt,ha nem vagy a szobában.Zárd el a csapot,ha fogat mosol.Kapcsold ki a tv-t, ha nem nézed.


10+2.Gyűjtsd szelektíven a szemetet .Magyarország minden környékén elérhető a szelektív hulladékgyűjtés, így hozzájárulsz ,hogy a hulladékot hasznosítsák, felhasználják.

A 10+2 pontban említett hasznos kellékeket beszerezheted nálunk is az ecozy.hu oldalon.

Többet akarsz tudni?Hetente egyszer hasznos, érdekes tartalommal jelentkezünk a zero waste életmódról.Minden,ami környezetbarát, hulladékmentes, műanyagmentes.

Semmi reklám,semmi spam, csak minőségi  tartalom,amelyet valóban tudsz hasznosítani:

Kérd,itt!

OTViZGY3O